
8.1.2021
Uusiutunut Business Rovaniemi on kuunnellut yrittäjien tarpeita
Rovaniemellä yrittäjien ääni on saatu kuuluviin. Pitkään toivottu yhden luukun -palveluperiaate on otettu käyttöön.
Business Rovaniemi on integroinut samalle luukulle niin yritystoimintaan, kehittämiseen ja rahoitukseen kuin kaavoituksiin, hankintoihin, tontti- ja tilapalveluihin sekä työllisyyteen liittyvät palvelut.
– Olemme tehneet uudistuksia tiiviissä yhteistyössä yrittäjien kanssa. Heidän esittämänsä toiveet ovat ohjanneet monella tavoin sitä, miten kaupungin elinvoimapalveluita on uusittu. Palveluiden fyysinen saavutettavuus on samalla parantunut, sillä yrityskehittäjämme löytyvät ydinkeskustasta, aivan ykköspaikalla Ainonkadulla sekä uudet verkkopalvelut parantavat palvelujen löydettävyyttä, toimialajohtaja Jukka Kujala muistuttaa.
Verkosto toivottaa Rovaniemen tervetulleeksi mukaan!
7.12.2020
Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt SEKES ry valitsi vuosikokouksessaan 26.11.2020 yhdistykselle hallituksen vuodelle 2021. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa toimitusjohtaja Elina Pekkarinen Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy Keukesta.
– Kehitysyhtiöt ovat keskiössä alueensa elinvoimatyössä ja niillä on merkittävä rooli myös yritysten ikkunana kaikkiin julkisiin ja yksityisiin yrityspalveluihin. Korona-aikana kehitysyhtiöiden työ neuvonnan etulinjassa on tullut erityisen näkyväksi, ne tarjoavat neuvontaa toiminnan sopeuttamisessa ja kehittämisessä, erilaisten rahoitusten hakemisessa sekä yrittäjän jaksamisen tukemisessa, toteaa Pekkarinen
SEKESin hallitus 2021
Elina Pekkarinen, Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy Keuke, puheenjohtaja
Ari Eklund, Prizztech Oy
Risto Kovala, Business-Jyväskylä
Jouko Laitinen, Navitas Kehitys Oy
David Lindström, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy
Pasi Pitkänen, Raahen Seutukunnan Kehittämiskeskus
Stefan Råback, Vaasanseudun Kehitys VASEK Oy
Annu Räsänen, Kontionloikka Oy
Terho Savolainen, Iisalmen Teollisuuskylä Oy
Sari Turtiainen, Pudasjärven Kehitys Oy
Hallituksen asiantuntijajäseninä toimivat Jarkko Huovinen Kuntaliitosta, Susanna Kallama Suomen Uusyrityskeskuksista sekä Tanja Matikainen Suomen Yrittäjistä.
Lisätiedot:
SEKES ry:n toiminnanjohtaja Jaakko Helenius, puh. 0500 498 020 tai [email protected]
Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt SEKES ry:n muodostavat kaupunkien ja kuntien omistamat kehitysyhtiöt ja elinkeinotoimet kautta maan. SEKES-verkostolla on merkittävä rooli yritysten kilpailukyvyn ja alueellisen elinvoiman vahvistajana. SEKESiin kuuluu 54 varsinaista jäsentä sekä yhteisöjäseninä Suomen Yrittäjät, Suomen Uusyrityskeskukset, Kuntaliitto sekä Euroopan kehitysyhtiöyhdistys EURADA.
30.11.2020
SEKESin yhdistyskokous on valinnut Paavo Tikkasen SEKESin kunniajäseneksi numero 6., valinta julkistettiin yhdistyskokouksessa 26.11.
Paavo on työskennellyt Pohjois-Satakunnan Kehittämiskeskuksen toimitusjohtajana, SEKESin hallituksessa yhdistyksen perustamisesta 2004 vuoteen 2008 ja SEKESin palveluksessa 2009 – 2012.
SEKESissä Paavon vastuulla oli erityisesti Seudulliset Yrityspalvelut / SeutuYp – hanke, jossa yrityspalvelutoimijoiden roolijakoa selkeytettiin ja niiden yhteistyötä syvennettiin. Kaikkiaan hankkeessa muodostettiin 68 yhteistyösopimusta yhteensä 556 sopijaosapuolen välille ja saatiin aikaan laajaa kansallista vaikuttavuutta.
Verkosto onnittelee!
Ohjelma
Kiitos esitelmän pitäjille, erinomaiset katsaukset!
Neljän kehitysyhtiön tapaustutkimus omistajaohjauksesta ja toimintaprofiilin muutospaineista, EVE-verkosto 2020 / Markku Pyykkölä tässä
Kehitysyhtiöiden omistajaohjaus ja muuttuva toimintarooli neljän esimerkkiyhtiön näkökulmasta – webinaari 6.11.2020, materiaali tässä
Kuntaomisteisten kehitysyhtiöiden rooli ja omistajaohjauksen toimintatavat herättävät tällä hetkellä suurta kiinnostusta kuntapäättäjien joukossa. Elinvoiman edistäminen on yhä keskeisemmäksi koettu kunnan toimintalohko, kun kunta on muuttumassa palvelukoneesta alueensa kasvun ja kehityksen moottoriksi. Odotukset elinvoiman ja elinkeinojen kehittämiselle kasvavat samaan aikaan kun resurssit ovat niukkenemassa. Harkinta siitä, mitä elinkeinojen edistämisen osalta kannattaisi tehdä ja miten tekeminen kannattaisi organisoida, käy kunnissa vilkkaana.
Selvityksessä, joka perustuu neljän kehitysyhtiön tilanteen tarkasteluun ennen muuta vapaamuotoisten haastattelujen pohjalta, nostetaan esiin näitä ajankohtaisia teemoja niin omistajaohjauksen kuin kehitysyhtiöiden tehtävämäärityksen näkökulmista. Tarkastelussa oli mukana: SavoGrow Oy, Linnan Kehitys Oy, Kemin Digipolis Oy ja Kokkolanseudun Kehitys Oy Kosek.
Oppilaitoksista vauhtia omistajanvaihdoksiin: opiskelijat yrityskaupan kautta yrittäjiksi
Suomen yrittäjäkoulutus on vahvasti startup-vetoista. Samaan aikaan kymmenet tuhannet pitkän linjan yritykset tarvitsisivat uutta jatkajaa, jottei niiden yritystoiminta lakkaa. Omistajanvaihdosfoorumi haastaa oppilaitoksia panostamaan ns. jatkajakoulutukseen, jotta olemassa oleviin yrityksiin löydettäisiin uudet vetäjät.
Tänään julkistettu selvitys tarjoaa oppeja ja kokemuksia viidestä korkeakoulusta Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Kaakkois-Suomessa, Pohjois-Karjalassa ja Lapissa. Jatkajakoulutuksessa ideana on se, että opiskelijan ei tarvitse aloittaa yritystoimintaa startup-tyyppisesti tyhjältä pöydältä. Sen sijaan häntä kannustetaan ryhtymään olemassa olevan yrityksen jatkajaksi ja valmennetaan kohti onnistunutta yrityskauppaa. Olemassa oleva bisnes antaa tuoreelle yrittäjälle lentävän lähdön. Uuden omistajan myötä konkariyritys puolestaan saa ikään kuin startup-vaihteen päälle.
Nostetaan jatkajakoulutus uudelle tasolle
Jatkajakoulutuksen läpimurto on valitettavasti yhä näkemättä, vaikka sen tarpeesta on puhuttu koko 2000-luku, arvioi Omistajanvaihdosfoorumin puheenjohtaja Jari Huovinen Elinkeinoelämän keskusliitosta.
”Toiminta on Suomessa yhä liian pienimuotoista suhteessa tarpeeseen. Projektiluonteisuuden takia aitoja tuloksia – toteutuneita omistajanvaihdoksia – nähdään liian harvoin. Nyt on aika nousta seuraavalle tasolle! ”
Onneksi Suomesta löytyy oppilaitoksia, jotka ovat pyörittäneet jatkajakouluja tai omistajanvaihdos- hankkeita eri laajuisina kurssikokonaisuuksina, korostaa Omistajanvaihdosfoorumin projektipäällikkö Mika Haavisto Suomen Yrittäjistä:
”Näiden konkarien kokemuksista kannattaa ottaa oppia ja poimia parhaat käytännöt, jotta jatkajakoulutusta pystyttäisiin paremmin konseptoimaan. Tämän jälkeen jatkajakouluja tulisi monistaa laajemmin oppilaitoskentälle. ”
Omistajanvaihdosfoorumin selvitys jakaa konkarien kokemuksia
Alan keskeisistä toimijoista koostuva Omistajanvaihdosfoorumi teetti Haaga Helian ammatillisella opettajakorkeakoululla selvityksen seuraavista jatkajakouluista: Turun ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto / ammattikorkeakoulu, Satakunnan ammattikorkeakoulu, Karelia-ammattikorkeakoulu sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk).
Selvityksen johtopäätöksinä tunnistettiin parhaat käytännöt, joita tarvitaan jatkajakoulutuksen nostamiseksi uudelle tasolle:
Tutustu selvitykseen: Opiskelijasta yrityksen omistajaksi? – omistajanvaihdoshankkeista jatkajakouluiksi alla
https://ek.fi/wp-content/uploads/2020/10/Jatkajakouluraportti_FINAL_3.11.2020.pdf
Lisätiedot:
Omistajanvaihdosfoorumin puheenjohtaja Jari Huovinen, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, jari.huovinen[at]ek.fi, p. 040 861 4582
Omistajanvaihdosfoorumin projektipäällikkö Mika Haavisto, Suomen Yrittäjät, mika.haavisto[at]yrittajat.fi, p. 050 550 1993
Mikä on Omistajanvaihdosfoorumi?
Omistajanvaihdosfoorumi toimii Suomessa yrityskauppojen ja sukupolvenvaihdosten vauhdittamiseksi. Hankkeen rahoittajina ovat työ- ja elinkeinoministeriö sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Finnvera, Business Finland, Perheyritysten liitto, Nordea, Danske Bank, Deloitte, Suomen uusyrityskeskukset ja Suomen Yrityskaupat. Mukana ovat myös SEKES, Suomen Yrityskummit ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan Teknillinen Yliopisto. Lue lisää: ov-foorumi.fi
12.10.2020
Korona muokkaa alihankintaverkostoja, mikä kurittaa yrityksiä mutta avaan myös kasvumahdollisuuksia. Alihankinta.info -portaali on yhdessä yritysten kanssa helpoksi ja toimivaksi kehitetty ammattilaisten työkalu, josta alihankkijat ja päämiehet sekä yhteistyökumppaneita hakevat alihankkijat löytävät toisensa tarvittavien palveluiden perusteella.
Alihankinta.info kehitettiin ja sitä pilotoitiin Kanta-Hämeessä. Palvelun laajentaminen koko Suomeen alkoi keväällä. Palvelu on hyvässä alussa metallin puolella noin 140 yrityksellä, ja myös elektroniikka- ja muovialoilta löytyy muutamia yrityksiä. Seutukaupunkien yritysverkostot -hanke kustantaa 90* kunnan yrityksille näkyvyys palvelussa vuoden 2022 loppuun saakka, jotta laajeneminen saadaan alulle. Viestimme palvelusta laajasti ja monilla tavoilla koko Suomeen, myös suoraan ostajayrityksiin. Tärkeä yhteistyökumppani on Teknologiateollisuus ry.
Yritys voi liittyä palveluun omaehtoisesti mistä tahansa Suomesta. Lisäksi kunnat tai muut organisaatiot voivat tarjota liittymisen jäsenilleen edullisesti – tiedustelkaa! Koska verkostoitumismahdollisuudet ovat myös käytännön koronatukea yrityksille, palveluun liittyminen käy moneen yrityksiä tukevaan hankkeeseen toimenpiteeksi. Hyväksi todettuun järjestelmään liittyminen säästää resursseja verrattuna vastaavan tyyppisen portaalin uudelleen kehittämiseen.
Yritys saa tiedot portaaliin suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Tietoja päivitetään ja portaalia kehitetään sekä siitä viestitään suunnitelmallisesti pitkällä tähtäimellä. Myös portaalin jatkokehittämiseen otetaan mielellään kumppaneita mukaan.
#Alihankinta.info
Lisätietoja:
Aila Ryhänen, p. 040 4853081, [email protected], Seutukaupunkien yritysverkostot
Mika Herpiö tai Reima Ojanen, [email protected], Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy
*Näiden kuntien yritykset v. 2022 loppuun Seutukaupunkien yritysverkostot -hankkeen kautta:
Akaa Alajärvi Alavus Forssa Hamina Hanko Hausjärvi Heinola Huittinen Hyvinkää Iisalmi Ikaalinen Imatra Inkoo Isojoki Joroinen Jämsä Kalajoki Kankaanpää Kannus Karijoki Kauhajoki Kauhava Keitele Kemi Kemijärvi Keuruu Kihniö Kitee Kiuruvesi Kokemäki Kristiinankaupunki Kurikka Kustavi Kuusamo Laitila Lapinlahti Lappajärvi Leppävirta Lieksa Lohja Loimaa Loppi Loviisa Mänttä-Vilppula Nivala Nurmes Oulainen Paimio Parainen Parkano Pelkosenniemi Pieksämäki Pielavesi Pietarsaari Pyhäjoki Pyhäranta Raahe Raasepori Rauma Rautalampi Rautavaara Riihimäki Saarijärvi Salla Salo Sastamala Savonlinna Savukoski Siikajoki Siuntio Soini Somero Sonkajärvi Suonenjoki Taivassalo Tervo Teuva Tornio Uusikaupunki Valkeakoski Varkaus Vehmaa Vesanto Vieremä Viitasaari Vimpeli Ylivieska Ähtäri Äänekoski
Koronakriisin aikana kehitysyhtiön rooli yritysten lähipalveluna on korostunut. Yrityksillä on akuutti tarve keskustella vaihtoehdoista mm. toiminnan sopeutukseen ja rahoitukseen liittyen kuten myös omasta jaksamisesta ja työkyvyn ylläpitämisestä.
Samalla yritysten tulee pohtia mahdollisuuksia mukauttaa liiketoimintaansa esim. digitalisaatiota tai etäpalveluja hyödyntäen. Kaikissa näissä kehitysyhtiön neuvojat ovat käytettävissä ja kehitysyhtiöt ovat erityisellä intensiteetillä tiedottaneet neuvontapalveluistaan, jotta mahdollisimman moni yrittäjä ne löytää.
Suomen Yrittäjien, Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt SEKES ry:n ja Suomen Uusyrityskeskukset ry:n perustama Alueesi korona-apu yrittäjälle -verkosto on auttanut yrityksiä koronan luomissa ongelmissa noin 35 000 kertaa. Yksi Alueesi korona-apu yrittäjälle -verkoston tehtävistä on ollut varmistaa, että mahdollisimman moni yritys löytää sopivan tuen ja osaa hakea sitä.
Viime aikoina neuvonnan fokus on siirtynyt uuden luomiseen ja kehittämiseen, yrityksiä on sparrattava uudistamaan toimintaansa niin, että ne selviävät kriisistä ja menestyvät uudessa liiketoimintaympäristössä.
Omistajanvaihdokset eivät välttämättä juuri nyt ole päällimmäisenä yritysten agendalla, mutta suuri määrä yhteydenottoja kehitysyhtiöihin tuo niiden tietoon myös muuta kuin akuuttiin kriisiin liittyvää. Kehitysyhtiöiden neuvojat tutustuvat uusiin yrittäjiin ja yritysten tilanteeseen taas laajemmin, jolloin myös OV-kysymyksiin liittyvää tulee esiin ja niihin voidaan ja niihin täytyy palata myöhemmin. Yksi koronakriisin negatiivisista vaikutuksista lienee, että se lisää patoutunutta OV-tarvetta.
Korona ei kuitenkaan muuta sitä, että yritysten omistajanvaihdoksissa ja niiden edistämisessä on suuri potentiaali kasvulle. Uudet omistajat tuovat kannattavaankin yritykseen uusia ideoita ja toimintatapoja ja omistajanvaihdosten edistäminen on tehokasta kasvu- ja innovaatiopolitiikkaa.
SEKES – verkosto
Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt SEKES ry:n 54 jäsenyhtiötä ja niiden noin 700 yrityskehityksen ammattilaista ovat kattavin yrityskehitystyötä tekevä verkosto Suomessa. SEKES-yhtiöt työskentelivät 2019 syvemmin 45 000 yrityksen kanssa ja kontakteja oli kaikkiaan 100 000.
toiminnanjohtaja, SEKES
Ohjeita yksinyrittäjien tuen päättymiseen liittyen – mm. lisäaikaa hakemusten käsittelyyn ja ja käyttämättä jääneen avustuksen palautukseen TÄSSÄ
Lisatiedot: Erityisasiantuntija Lasse Laitinen, 029 504 7162, työ- ja elinkeinoministeriö